Blogg

Hur bra är spel för lärande?

11 apr. 2024 | Lexicon Interactive
Flicka i spelmiljön Kallt väder

Har du någonsin funderat över hur spel kan användas som ett verktyg för lärande? Vi tog oss an denna fråga i projektet Kallt väder, där vi utforskade hur en kan lära sig om kroppens funktion i kyla genom ett engagerande spel. 

Suddig bild på en whiteboardtavla

Projektet, som vi genomförde på uppdrag av Försvarsmakten, samlade en mångsidig projektgrupp med roller som producent, utvecklare, grafiker, projektledare, manusförfattare och SCRUM-master. Tillsammans arbetade vi för att skapa en fantasivärld där spelaren ska kunna lära sig om hur människan hanterar kyla, detta utan att begränsas av realistiska skildringar. 

Genom att integrera lärande moment i underhållande spel, learnification, ville vi undersöka hur effektivt lärande genom spel kan vara. Utvecklingsprocessen involverade beslut om utvecklingsmiljö, internt arbete för att öka kunskapen inom gruppen, och fokus på olika aspekter av spelproduktion - från grafikskapande till programmeringsutmaningar. 

Grön siluett av en banan, bild från spelet Kallt väder.

Den grafiska utformningen och manuset utvecklades med målet att skapa en engagerande spelupplevelse som samtidigt integrerar lärande. Spelvärlden hämtade inspiration från alternativa universum och surrealistiska bilder, medan manuset byggde på en progressiv vetenskapsman och banankontakter. 

Vi lärde oss mycket under projektets gång och förstod vikten av agilt arbete, behovet av en creative director, och fördelarna med att tidigt fokusera på spelmekanik och användartester. Även om projektet avslutades med produktion av endast de två första rummen i spelet, gav det värdefulla lärdomar om spelutveckling och lärande genom spel. 

Så nästa gång du spelar ett spel, fundera över vilka kunskaper du kan få med dig utan att ens märka det! Spel har en enorm potential att förmedla information och färdigheter på ett engagerande och underhållande sätt. Projektet Kallt väder är ett utmärkt exempel på hur denna potential kan utforskas och utnyttjas. 

Hårda Fakta

Utvecklingsmiljö: Game Maker Studio 2 

Karaktärsrigg: Adobe After Effects - Duik Ángela 

Grafik: Adobe Firefly, Photoshop, Illustrator 

Publicerad som Progressive Web App (PWA) 

Kort förklaring manus

Professor Muusa har efter 17 års forskning lyckats utvinna energi ur bananens förruttnelseprocess. Detta genombrott har väckt stort internationellt intresse, men också missnöje från konservativa krafter som ser det som ett hot. I spelets öppningsscen anländer du till professorns hem, du har införskaffat bröd och vin. Efter att ha gått in och ropat hallå upptäcker du att professorn är försvunnen. Du hittar en snurrande banan kopplad till en lampa och datorn blinkar till och du ser ett hotfullt mejl som kräver att du byter banankontakterna mot professorns liv. Historien utvecklas därifrån till en spännande och surrealistisk resa för att rädda professorn och skydda hans banbrytande uppfinning. 

Kundanpassade utbildningar från Lexicon Interactive
Mer om

Kundanpassad digital utbildning

Stärk era medarbetares förmågor och uppnå era mål med våra skräddarsydda digitala utbildningsproduktioner.