Ny utbildning ska förbättra företagskontakter och myndighetsservice

Vi på Lexicon Interactive har, på uppdrag av länsstyrelserna, tagit fram en ny digital utbildning för att stärka bemötande och service i företagskontakter.
Foto: Länsstyrelsen i Kronobergs län
"Vår ambition är att bra länsstyrelser ska bli ännu bättre"
Uppdraget kommer från regeringen och omfattar 21 länsstyrelser och 6 800 medarbetare. Målet är att myndigheternas kommunikation ska bli tydligare och mer effektiv, samtidigt som de rättsliga kraven upprätthålls. Genom interaktiva övningar, verkliga dilemman och juridisk vägledning får deltagarna verktyg att navigera i myndighetsdialogen på ett professionellt och serviceinriktat sätt.
Tydlighet förenklar företagande
Företag möter ofta utmaningar i sina myndighetskontakter. Regelverken är komplexa, och myndigheter ska både vara serviceinriktade och rättssäkra. Samtidigt kräver näringslivet tydlig och professionell kommunikation för att kunna navigera i systemet.
Länsstyrelserna hanterar över 580 000 ärenden per år, från miljötillstånd och jordbruksstöd till kulturmiljöbeslut. Företagen förväntar sig snabb och begriplig information, samtidigt som myndigheternas beslut måste vara sakliga och konsekventa.
Ett regeringsuppdrag för bättre service
För att möta framtidens krav har regeringen gett länsstyrelserna i uppdrag att förbättra företagskontakter och service. Uppdraget Förenkla för företag leds av Per Schöldberg och syftar till att skapa en mer enhetlig och serviceinriktad myndighetsdialog.
– Vi ska stärka vårt bemötande och vår service utan att göra avkall på myndigheternas grundläggande roll, säger Per Schöldberg, processledare för uppdraget.
För att nå ut till hela organisationen har en digital utbildning tagits fram.
Från idé till färdig utbildning
Hösten 2024 inleddes arbetet med att skapa en flexibel och interaktiv utbildning. Efter en upphandling valdes Lexicon som samarbetspartner.
Målet var att utbildningen skulle spegla verkliga situationer och dilemman, samtidigt som den var juridiskt korrekt och pedagogiskt tydlig.
Utbildningen innehåller
- Intervjuer med företagare – för att spegla deras behov och utmaningar.
- Interaktiva dilemman – där deltagarna får reflektera över beslut i realistiska scenarier.
- Poddar och videor – som diskuterar vanliga myndighetsutmaningar.
- Chefsstöd – för att underlätta interna diskussioner och implementering.
Lansering och implementering
I februari 2025 stod utbildningen färdig. För att säkerställa att den används har en omfattande lanseringsplan tagits fram.
Den innehåller bland annat:
- Kommunikationsstöd – till länsstyrelsernas för att sprida utbildningen internt.
- Uppstartsmöten – där Per Schöldberg besöker länsstyrelsernas ledningsgrupper och presenterar utbildningen.
- Digital utvärdering – där medarbetarna kan lämna feedback för att mäta effekten av utbildningen.
Vad händer nu?
De första utvärderingsresultaten presenteras sommaren 2025. Då blir det tydligt hur utbildningen tagits emot i olika regioner och yrkesgrupper samt om några justeringar behövs.
– Vi vill inte förändra vad länsstyrelserna gör, utan utveckla hur vi gör det. En myndighet kan inte ändra lagar, men vi kan förändra vårt sätt att kommunicera och bemöta företag. Det här är ett sätt att fortsätta förbättra vår service, säger Per Schöldberg.
En modern myndighetsdialog
Arbetet fortsätter med att följa upp utbildningen och analysera resultat.
– Det här är ett viktigt steg mot en mer effektiv och modern myndighetsdialog. Vår ambition är att bra länsstyrelser ska bli ännu bättre, för företagens skull – och för vår egen, avslutar Per Schöldberg.
Kontakta oss
Vill du prata direkt med någon av oss kundansvariga?
Du kan även fylla i formuläret så hör vi av oss inom ett par dagar.