Blogg

Lite test och tänk kring The Studio MicroBuilder

30 apr. 2024 | Lexicon Interactive
Händer rör sig snabbt över tangentbord

En klok kollegas testningar och tankar av och kring det nya författarverktyget The Studio MicroBuilder från ELB Learning.

Vi har haft förmånen att testa ett nytt författarverktyg under en betaperiod. The Studio MicroBuilder kommer från ELB Learning, det amerikanska bolaget som vi är återförsäljare åt, ja de som utvecklar Lectora och CenarioVR. 

En klok kollega har lämnat från sig lite anteckningar och jag har tagit mig friheten att tolka dessa och dela dem vidare till dig som läser. 

Första intrycket av The Studio MicroBuilder var dess rena och avskalade gränssnitt. Inga distraktioner i form av en timeline, objektträd eller en meny att klicka runt i. ELB Learning har gjort den kloka analysen att ibland är det just frånvaron av valmöjligheter som gör ett verktyg riktigt användbart. 

Här erbjuds bara det allra nödvändigaste för en e-learningproducent, men på ett otroligt smart och lättillgängligt sätt. Det är så enkelt att bokstavligen vem som helst kan använda The Studio MicroBuilder direkt vid första försöket. Med några få klick lägger du in text, bilder och video. Du kan till och med spela in ditt budskap direkt i verktyget med kameran på mobilen eller datorn. Komplettera med en fråga för att engagera mottagaren ytterligare. Häpp du är klar. 

The Studio MicroBuilder riktar sig till dig som själv vill bygga en minikurs som du själv snabbt vid behov kan uppdatera. Här snackar vi snabba puckar, korta kärnfulla grejer. Rapid micro learning, som det också kan kallas. 

Men de största vinsterna med verktyget ligger inte bara i det avskalade gränssnittet eller dess enkelhet. Nej, den verkliga styrkan ligger i hur du som producent och avsändare kan arbeta med utrullning av uppdateringar och översättningar. Eller snarare… Hur du slipper arbeta med det tack vare smarta funktioner i The Studio MicroBuilder. 

“Hosted SCORM… Ju mer jag tänker på det, desto smartare känns det...” 

Vad är det då för smarta funktioner som är så fantastiska? Det absolut smartaste med The Studio MicroBuilder är hosted SCORM, en molnbaserad lösning som gör det möjligt att uppdatera SCORM-paket automatiskt, utan manuell hantering. 

Sammanfattningsvis är The Studio MicroBuilder ett spännande tillskott i e-learningverktygslådan, perfekt för att snabbt och enkelt skapa kortare utbildningsinsatser utan att behöva besitta gedigen programkunskap. Nu kan alla bygga sina egna minikurser som är busenkla att uppdatera tack vare hosted SCORM.

Vad är grejen med hosted SCORM?

I vanliga fall så byggs en utbildning av en utbildningsproducent efter manus i ett författarverktyg. Sen packas ett SCORM-paket, filen zipas för leverans. Någon tar emot zipfilen och behörig packar upp SCORM-paketet i ett LMS. Den behörige lägger även till olika förutsättningar för de som ska gå utbildningen. Tiden går och rätt var det är behöver utbildningen uppdateras. En projektledare kontaktas, ett projekt startas, det skrivs kanske manus, en utbildningsproducent uppdaterar i ett författarverktyg, packar SCORM-paket skickar en zipfil. En behörig packar upp i LMS och så håller det på.  

Tänk att med hosted SCORM behövs bara ett SCORM-paket en enda gång och alltså en zipfils-leverans per utbildning. När det är dags att göra uppdateringar så fixas det i The Studio MicroBuilder och utbildningen uppdateras automagiskt i LMS:et. Det är grejen med hosted SCORM.  

Det här ger helt nya förutsättningar för att använda e-learning för exempelvis kommunikation och utbildningsmetod. När det går så här enkelt och snabbt att bygga och uppdatera så är det ju bara fantasin som sätter stopp för när en e-learning funkar.  

Två tjejer fixar innehållsrik frukostbuffé
Mer om

MicroBuilder

Med Microbuilder kan du producera mikrolärande genom ett användarvänligt gränssnitt som tillåter innehållsskapare av olika teknisk kompetens att snabbt skapa engagerande och responsivt innehåll. 

  • Responsivt.
  • AI-funktioner med översättning till över 70 språk.
  • Enkelt att uppdatera och distribuera.
  • Hosted SCORM-lösning.
  • Pedagogisk design.