Julkalender

Dag för dag, lucka för lucka hjälper vi nissarna att komma närmare en fröjdefull jul. Under kalendern hittar du djupare kunskap till varje lucka.

Här hittar du djupare kunskap till varje lucka

Välkommen till vår digitala julkalender! Under december guidar vi dig genom utbildningsdesignens olika steg, med julen som tema. Men vad innebär utbildningsdesign? Jo, det är konsten att skapa lärande som inte bara är engagerande och lättillgängligt utan också ger verklig effekt. Genom att förstå målgruppens behov och kombinera pedagogiska metoder med smart teknik säkerställer vi att kunskaperna faktiskt används i praktiken. 

I den här kalendern fokuserar vi på mikrolärande – en metod som bryter ner innehållet i små, hanterbara delar. Mikrolärande passar särskilt bra under en hektisk månad som december, eftersom det gör lärandet enkelt att integrera i vardagen. Följ med oss när vi tänder det första ljuset och påbörjar resan mot att skapa lärande som gör skillnad – steg för steg, ända fram till dopparedagen! 

Dagens rim
Idag är det första advent vi tänder ett ljus. 
Vi och alla nissar är förväntansfulla, ja vi känner tomtebrus. 
Inför julen ska vi lära ut allt om utbildningsdesign när den är riktigt bra. 
Hur nisse skapar mikrolärande steg för steg ända fram till dopparedá.

För att skapa en riktigt bra utbildning behöver vi börja med att definiera problemet som kursen ska lösa. Utan en tydlig problemformulering riskerar vi att skapa innehåll som inte är relevant eller användbart för målgruppen. I det här fallet handlar det om att hjälpa nissar att förstå julens alla aspekter – från tomtar till traditioner och dess historia. 

En bra problemformulering svarar på frågorna: Vad saknar målgruppen för kunskap eller färdigheter? Varför är det ett problem?

Ett användbart verktyg är metoden ”Fem varför”. När du använder denna metod ställer du frågan ”Varför är detta ett problem?” upprepade gånger tills du når roten av problemet. För nissarna kanske det första svaret är ”De förstår inte varför vi firar jul.” Men varför det? Och varför är det viktigt? Genom att gräva djupare kan vi säkerställa att vi skapar en kurs som verkligen adresserar rätt problem. 

Vad är det för problem du vill lösa med din nästa utbildning? 

Dagens rim 
Tänk vad många nissar det är som inte vet vad julen innebär.  
Alltså gör vi en kurs där nissar allt om julen sig lär.  
Kursen ger nissar koll på alla tomtar blandat med Jesus i hans krubba. Visar också hur nissar runt granen med gröt i magen ska lubba. 

Effektmålen är kursens kompass och avgörande för att skapa en utbildning som gör skillnad. Utan tydliga effektmål riskerar vi att lägga tid på innehåll som kanske är intressant, men som inte leder till de resultat som behövs. Ett effektmål beskriver den förändring vi vill uppnå – vad deltagarna ska kunna, förstå och göra efter kursen. Det säkerställer att utbildningen är fokuserad, relevant och att den faktiskt möter både målgruppens behov och beställarens förväntningar.  

För nissarna skulle ett välformulerat effektmål kunna vara: 
”Efter kursens avslutning den 23 december ska nissarna kunna beskriva tre av julens viktigaste traditioner, deras historiska ursprung och praktiska betydelse idag. De ska också aktivt bidra till att planera och genomföra julfirandet i Tomteförbundet på julafton.” 

SMART-modellen hjälper oss att formulera effektmål som är: 

  • Specifika: Målet ska vara tydligt och konkret. 
  • Mätbara: Kan nissarna förklara traditionerna och visa hur de bidrar i firandet? 
  • Accepterade: Målen ska vara förankrade hos beställaren – här Tomteförbundet. 
  • Relevanta: Målen kopplar till kursens syfte och målgruppens behov. 
  • Tidsbundna: Målen ska vara uppnådda senast den 23 december. 

Genom att skapa SMARTa effektmål säkerställer vi att utbildningen både levererar resultat och bidrar till en verklig förändring. Eftersom effektmålet är välformulerat kan vi efter genomförd utbildningsinsats också mäta om vi nått hela vägen.  

Vad är det för effekt du vill uppnå med din utbildning? 

Dagens rim 
Nu ska nisse sätta effektmål för kursen och nisse gör det med SMART.
För att kunna ta examen ska nissar kunna allt om att fira jul så klart.  
Det ska vara specifikt, mätbart, accepterat, relevant och tidsbundet.  
Hur alla nissar klarar det visas upp för beställaren Tomteförbundet. 

För att skapa en utbildning som verkligen gör skillnad är det avgörande att förstå målgruppen. Att hoppa över målgruppsanalysen kan leda till en kurs som missar målet – den kanske inte engagerar deltagarna eller löser deras faktiska problem. 

En målgruppsanalys hjälper oss att besvara viktiga frågor: Vad vet deltagarna redan? Vad behöver de lära sig? Vilka är deras utmaningar, och i vilka situationer kan utbildningen göra störst nytta? 

Här är några konkreta frågor du kan ställa för att lära känna din målgrupp bättre: 

  • Vilka är de vanligaste yrkesrollerna och arbetsuppgifterna inom målgruppen? 
  • Vilken teknisk utrustning och vilka digitala plattformar har de tillgång till? 
  • Vad motiverar dem att delta i utbildningen? 
  • Finns det tidigare erfarenheter eller förutfattade meningar som kan påverka deras inställning till lärande? 
  • Hur mycket tid kan de avsätta för utbildningen, och när på dagen är de mest tillgängliga? 

Genom att svara på dessa frågor kan vi skapa en kurs som är både relevant och engagerande. Ju mer vi vet om målgruppen, desto bättre kan vi designa en utbildning som är anpassad till deras behov och verklighet. Börja med att välja två eller tre av frågorna ovan och se hur det påverkar din kursdesign.

Vilka insikter kan du få om din målgrupp redan idag? 

Dagens rim 
Nisse vill ju göra en kurs som ger effekt och skapar engagemang.  
Vilka är andra nissars behov, beteenden och preferenser? När får de problem, i vilka sammanhang?  
Genom att förstå nissar kan nisse träffa mitt i prick.  
Att göra en målgruppsanalys, det är nisses bästa trick. 

En persona är en fiktiv representation av en typisk deltagare i din målgrupp. Genom att skapa personas kan vi bättre förstå vem vi designar utbildningen för och säkerställa att den är både relevant och engagerande. Att sätta ansikte och karaktärsdrag på målgruppen hjälper oss att fatta välgrundade beslut om allt från innehåll och design till leveransmetod. 

Hur skapar vi en bra persona? Börja med att samla information om målgruppen, som deras bakgrund, kunskapsnivå och preferenser. Kombinera detta med dina mål för utbildningen och skapa en persona som representerar en typisk deltagare. I detta fall är Nisse-Mona ett bra exempel.

  • Persona: Nisse-Mona 
    ”Nisse-Mona är en erfaren nisse som har varit en del av Tomteförbundet i tio år. Hon är väldigt kunnig om julens traditioner men tycker att det är svårt att förklara dem för nya nissar. Nisse-Mona är intresserad av att lära sig nya sätt att kommunicera och vill gärna dela med sig av sin kunskap. Hon föredrar korta och praktiska kurser som går att genomföra i pauserna mellan sina många uppdrag.” 

Med personas som Nisse-Mona kan vi designa utbildningen så att den passar olika behov i målgruppen. En bra persona gör det lättare att skapa innehåll som verkligen engagerar. 

Vill du skapa dina egna personas?
Testa vår GPT Lexicon Interactives Personaskapare, som hjälper dig att ta fram personas snabbt och enkelt. 

Dagens rim 
Vad äter nisse till frukost, vad tycker nisse är kul?  
Nu ska vi lära känna nisse så att vi kan lära alla nissar allt om jul.  
Bäst är att skapa en nissepersona.  
En får kanske heta Nisse och den andra Nisse-Mona. 

Vad är det egentligen deltagarna ska kunna göra när kursen är avslutad? Svaret på den frågan ligger i lärmålen. Genom att formulera tydliga och mätbara lärmål skapar vi en utbildning som fokuserar på deltagarnas faktiska behov och önskade resultat. 

Ett bra sätt att ta fram lärmål är att använda aktiva verb för att beskriva mätbara handlingar. För nissarna kan det till exempel vara: 

  • ”Efter kursen ska nissarna kunna skapa en inköpslista för ett komplett julbord utifrån en given budget.” 
  • ”Nissarna ska kunna identifiera och beskriva tre viktiga jultraditioner för nya medlemmar i Tomteförbundet.” 

För att säkerställa att lärmålen är effektiva kan vi använda följande riktlinjer: 

  • Aktiva verb: Beskriv vad deltagarna faktiskt ska göra, till exempel ”analysera”, ”förklara”, ”skapa” eller ”genomföra”. 
  • Mätbarhet: Utforma målen så att det går att utvärdera om deltagarna har uppnått dem. 
  • Relevans: Se till att målen är kopplade till deltagarnas verkliga behov och kursens syfte. 

Lärmål som ”Nissarna ska kunna skapa en plan för budgetvänlig julmat” är inte bara tydliga och mätbara – de ger också deltagarna något konkret att ta med sig i praktiken. 

Dagens rim 
Vad ska nissar kunna, göra, förstå och känna till efter denna kurs?  
Nissar ska ju kunna handla julmat utan att gå i konkurs.   
Det är nu det är dags att sätta upp lärmål.  
Nissar ska ju kunna ro hem julglögg, apelsiner och kanske en bit rökt ål. 

När lärmålen är klara är nästa steg att fundera på vilka aktiviteter som bäst hjälper deltagarna att nå dem. Genom att brainstorma idéer kan vi hitta kreativa och engagerande sätt att göra lärandet praktiskt och roligt. Det handlar om att designa övningar som låter deltagarna använda, öva på eller reflektera över det de har lärt sig. 

För nissarna kan aktiviteterna till exempel vara: 

  • Praktiska övningar: Låt nissarna skapa en inköpslista för julbordet med ett begränsat budgettak. 
  • Simuleringar: Skapa scenarier där nissarna får förklara jultraditioner för nya medlemmar i Tomteförbundet. 
  • Reflektionsuppgifter: Be nissarna fundera över en situation där de tidigare har fått förklara en jultradition för någon annan. Vad fungerade bra, och vad hade kunnat göras annorlunda? Hur kan de använda den insikten för att förbättra sina förklaringar framöver? 

När du brainstormar läraktiviteter, tänk på att de ska: 

  • Koppla till lärmålen: Vad behöver deltagarna göra för att uppnå målen? 
  • Vara varierade: Använd olika metoder, som diskussioner, quiz, simuleringar eller praktiska uppgifter, för att hålla lärandet engagerande. 
  • Skapa verklighetsnära situationer: Gör aktiviteterna relevanta för deltagarnas vardag eller arbete, så att de lättare kan använda sina nya kunskaper. 

En enkel metod för att brainstorma är att samla ditt team, eller bjuda in några kollegor och ställa frågan: ”Hur kan vi hjälpa deltagarna att öva på detta i praktiken?” Genom att tänka fritt och kreativt kan ni hitta lösningar som både engagerar och leder till konkreta resultat. 

Vilka aktiviteter kan göra din nästa utbildning mer praktisk och engagerande? 

Dagens rim 
Nu ska nisse låta hjärnan blåsa och knåda efter aktiviteter.  
Vad behöver nisse träna på och vet nisse vad allt heter?  
Låt nisse provdansa runt granen och tända ljus för det hör till lärmålen. 
Sen måste ju nisse träna på att koka gröt och göra research på den rökta ålen. 

Skriv in prompten till din GPT så får du en steg-för-steg-process för att skapa och rollspela med personas. GPT:n agerar som din "PersonaForge Coach" och kommer att guida dig genom hela processen.  Jättekul och lärorikt! 

Dagens rim 
Låt din GPT bli din PersonaForge-coach idá!   
Den har ett brinnande intresse för människor, målgrupper och är dessutom väldigt glá.  
Ladda upp dokumentet och börja snacka.  
Jättekul och bra medans det mot julen lacka. 

Prompt PersonaForge Coach

Completion requirements 

Hey Chat-GPT! 

I need you to help me create a persona you can use in future sessions to help me test the niche. 

After we have completed the Prompt Process below. 

Create a checklist of action steps to help me begin my research. 

After you have provided the checklist, offer to do a roleplay where we will conduct an interview. 

I will take the part of the interviewer, and you’ll be the interview subject using the persona you just created for me. 

 Here is the prompt process for you to follow, 

 Prompt Process 

 1. Introduce yourself as the PersonaForge Coach and explain what we will do in today's session. As the PersonaForge coach, you are a world-class business coach who cares deeply about the people you work with. You use humour, and Dad jokes (You cannot help yourself), and you check in throughout the process to ensure I am doing OK and to ask if I have any questions. Please ask for my name so you can use my name throughout this session. 

 2. Welcome me using my name and then ask me what niche I want to explore in the PersonaForge Process. 

 3. Using the niche I just entered. Create three diverse personas based on the following criteria. Give each persona a name so we can use the name when we conduct the role-play later on. Here are the Criteria for you to use: 

 Demographics: Age, gender, location, education level, profession, and income level. 

 Psychographics: Interests, hobbies, values, attitudes, lifestyle, behaviours, and personality traits. 

 Needs and Challenges: What are their problems or challenges related to the product/service? What are their current solutions and why aren't they working? 

 Goals and Aspirations: What are they hoping to achieve, both short-term and long-term? 

Preferred communication channels: How do they typically prefer to receive information? This could be via email, social media, in person, etc. 

Buying habits: How often do they purchase? Do they do extensive research before buying, or are they impulse buyers? Do they prioritise cost or quality, etc. 

Usage: How would they use the product/service? What features would they most value? 

Please deliver your results in a well-laid-out report I can use for future prompts 

4. Using my name, ask me what I think of the personas, ask if I have any questions, or if I’m ready to continue. Once you have answered any questions or I indicate I have no further questions, I’m ready to move on. Go to the next step. 

5. Create three prompts I can use in future conversations with you to help you role-play as that Persona. Once you have displayed the prompts, you could give examples of how we might be able to use these personas to test the market together using your capabilities. 

 I want you to give me the questions one at a time, and wait for my response before you continue, please. 

Interaktivitet är nyckeln till att engagera deltagarna och göra lärandet effektivt. Genom att inkludera interaktiva moment kan vi ge deltagarna möjlighet att testa sina kunskaper, utforska innehållet och omsätta det i praktiken. 

Interaktiva element kan till exempel vara: 

  • Quiz och självrättande tester: Låt nissarna testa sina kunskaper med snabba frågor som ger direkt feedback. 
  • Scenariebaserade övningar: Ge deltagarna möjligheten att fatta beslut i realistiska situationer, till exempel hur man väljer rätt julklapp inom en viss budget. 
  • Utforskningsövningar: Låt nissarna klicka på interaktiva element för att upptäcka mer information, som att utforska julbordets olika rätter och deras historia. 
  • Interaktiva videor: Skapa videoinnehåll där deltagarna kan klicka på olika val för att styra berättelsen eller få mer information. 

När du designar interaktiva moment, tänk på att de ska: 

  • Stödja lärmålen: Varje interaktivt moment ska hjälpa deltagarna att nå kursens mål. 
  • Ge omedelbar återkoppling: Deltagarna ska få veta om de har gjort rätt eller vad de kan förbättra. 
  • Vara tekniskt tillgängliga: Se till att aktiviteterna fungerar smidigt på de plattformar och enheter som målgruppen använder. 

Interaktivitet skapar en känsla av delaktighet och gör lärandet mer dynamiskt. Vilka interaktiva moment kan du använda för att lyfta din kurs? 

Dagens rim 
Nu ska nisse se att kursen innehåller interaktivitet.  
Detta för att nisses kunskap ska få varaktighet.  
Nisse ska både få läsa, se, ställa frågor och pröva.  
Nisse ska på alla vis på julen få lära och öva. 

Den röda tråden hjälper deltagarna att förstå hur olika delar av kursen hänger ihop och varför de är relevanta. För att skapa den röda tråden arbetar vi med konceptualisering – att samla in, bearbeta och strukturera innehållet så att det blir begripligt och logiskt uppbyggt. 

I praktiken innebär konceptualisering att vi: 

  • Väljer ut det viktigaste: Identifierar vad som är mest relevant för kursens syfte och mål. 
  • Strukturerar materialet: Presenterar information i en logisk ordning, så att deltagarna enkelt kan följa och förstå sammanhang. 
  • Skapar en tydlig berättelse: Förmedlar en sammanhängande linje, en "röd tråd," som knyter ihop kursens olika delar till en helhet. 

Ett sätt att skapa en tydlig röd tråd är att använda storytelling. För nissarna kan det innebära att rama in kursen med en berättelse, exempelvis om en nyanställd nisse som förbereder sig inför sitt första julfirande. Varje del av kursen kan då kopplas till nissens resa – från att lära sig julens traditioner, till att planera julbordet och slutligen delta i själva firandet. 

Hur kan du använda konceptualisering för att ge din kurs en tydlig röd tråd och göra den lätt att följa?  

Dagens rim 
Idag pratar nisse konceptualisering, ja den röda tråden.  
Nisse måste göra lätt för alla nissar att följa och förstå råden.  
Konceptualisering är i grunden att samla in, bearbeta och sammanställa.  
Begripliggöra väsentlig information så att ingen kan gnälla. 

Kursinnehållet spelar en avgörande roll för att deltagarna ska nå kursens mål. Det är viktigt att hitta rätt balans: för mycket information kan överväldiga och göra det svårare för deltagarna att ta till sig det som verkligen är viktigt, medan för lite innehåll riskerar att lämna dem utan den kunskap och de färdigheter de behöver. Genom att använda effekt- och lärmålen som filter kan du säkerställa att innehållet är både relevant och fokuserat. Det som inte bidrar till målen kan med fördel uteslutas eller förenklas. 

Här är några principer att ha i åtanke när kursinnehållet ska tas fram: 

  1. Utgå från målen: Kontrollera att varje del av innehållet stöder ett eller flera av effekt- och lärmålen. Om en del inte gör det, är det bättre att lämna det utanför kursen. 
  2. Prioritera nyckelkunskaper: Fundera på vad deltagarna behöver för att uppnå målen. Vad är absolut nödvändigt, och vad kan de ta del av senare eller på andra sätt? 
  3. Anpassa till målgruppen: Utforma innehållet så att det matchar deltagarnas förkunskaper, behov och intressen. För nissarna kan det till exempel handla om konkreta tips för att planera ett julbord eller förklara traditioner för nya medlemmar i Tomteförbundet. 
  4. Håll det hanterbart: Fokusera på att förmedla nyckelkoncept och använd aktiviteter eller övningar för att skapa fördjupning och tillämpning. 

Ett välbalanserat innehåll gör att deltagarna kan fokusera på det som är viktigast, vilket både underlättar lärandet och ökar deras chans att nå kursens mål.  
 
Hur säkerställer du att ditt kursinnehåll är både relevant och engagerande? 

Dagens rim 
Kursinnehållet ska både effekt- och lärmål stötta.  
Inte för mycket för då blir nissarna bara trötta.  
Inte heller för lite det ska vara lagom exakt.  
Allt ska ju i sinom tid leda till stor kunskap om juleprakt. 

En tydlig struktur är avgörande för att kursen ska kännas sammanhängande och enkel att följa. Ett starkt skelett fungerar som kursens ryggrad – det ger stadga och hjälper deltagarna att navigera genom innehållet på ett logiskt och intuitivt sätt. 

När du skapar struktur och skelett för din kurs kan du tänka på följande: 

  1. Introduktion, utveckling, avslutning: Dela in kursen i tydliga sektioner. Börja med att sätta scenen och skapa engagemang, utveckla med ny kunskap och avsluta med en sammanfattning och eventuell tillämpning. 
  2. Bygg logiska flöden: Se till att varje del naturligt leder vidare till nästa. Kom ihåg att skriva eller skapa bryggor mellan olika delar och avsnitt. En enkel övergång, som en fråga, en reflektion eller en superkort sammanfattning för att stärka minnet, kan hjälpa deltagarna att koppla ihop information och förbereda sig för nästa steg. 
  3. Använd tydliga avsnitt: Dela in innehållet i mindre enheter eller moduler. Varje modul kan behandla ett specifikt tema eller mål, vilket gör kursen mer hanterbar. 
  4. Vägledning genom hela kursen: Var en hjälpande hand – inkludera instruktioner, exempel och tydliga övergångar för att guida deltagarna från början till slut.  

För nissarna kan strukturen till exempel se ut så här: Börja med julens historia, fortsätt med specifika traditioner som nissarnas roll vid julbordet, och avsluta med en praktisk modul där de får öva på sina nya färdigheter. 

En bra struktur hjälper deltagarna att känna sig trygga och engagerade genom hela kursen.

Hur ser skelettet ut för din kurs? Leder det deltagarna på ett tydligt sätt från start till mål? 

Dagens rim 
Nu är det dags för struktur och skelett.  
Det ska vara tydligt disponerat och noga väglett.  
Nisse ska genom hela kursen hålla nisse i handen.  
Leda som den stjärna glänser över sjö och stranden. 

 

Det är både enkelt och kul att låta AI hjälpa dig att göra en låt för att skapa uppmärksamhet kring din kurs eller ditt företag. Det går tokfort om inte förväntningarna är för höga. Här kan du lyssna på en av våra låtar :) 

Udio och Suno är två bra ställen för att kreera musik. 

Dagens rim 
Idag är det Luciadagen och många är på språng.  
Nisse firar Lucia, men med en helt annan sång.  
Nisse rockar och skakar luvan hela natten.  
På kalaset är det flera nissar, peppargubbe och åsså jag lussekatten! 

Nu när kursens struktur och skelett är på plats är det dags att fylla på med detaljerna. Det är här du skapar innehållet som deltagarna kommer att interagera med – texter, exempel, instruktioner och annat material som ger liv åt kursen. 

När du arbetar med detaljerna är det viktigt att tänka på: 

  1. Anpassa språket: Använd ett språk som är tydligt, konkret och anpassat till målgruppen. Klarspråk, ordlistor, skriv ut förkortningar (åtminstone en gång) och se till att alla i din målgrupp kan förstå dig. För nissarna kan det innebära att förklara traditioner med både praktiska instruktioner och historiska inslag, till exempel hur man gör en klassisk inlagd sill och varför den är en del av julbordet. 
  2. Håll fokus på målen: Varje detalj ska bidra till att deltagarna når kursens effekt- och lärmål. Undvik överflödiga förklaringar som kan ta fokus från det viktigaste – det som hjälper deltagarna att uppnå effekt-och lärmål. 
  3. Variera presentationen:  Använd en mix av format, som korta stycken text, bilder, diagram och videor, för att hålla innehållet engagerande och lätt att ta till sig. Multimodalt innehåll gör det möjligt att presentera information på olika sätt, vilket inte bara stärker deltagarnas förståelse utan också hjälper dem att se samband och tillämpa kunskapen i olika sammanhang. En variation av format håller också deltagarnas intresse uppe och gör lärandet mer dynamiskt.  
  4. Testa och förtydliga: Läs igenom innehållet med deltagarnas perspektiv i åtanke. Är det något som kan missförstås? Kan en instruktion bli ännu tydligare med ett exempel? 

För nissarna kan detta arbete innebära att skriva steg-för-steg-instruktioner för att förbereda julmat eller skapa enkla faktatexter om traditionernas ursprung. Genom att tänka igenom detaljerna kan du se till att innehållet inte bara informerar utan också engagerar och inspirerar. 

Hur säkerställer du att dina detaljer är tydliga och relevanta för deltagarna? 

Dagens rim 
Nu ska innehållet in i detalj. Allt ska ju läggas på ställe så rätt.  
Nisse ska noggrant förklara hur nisse under julen blir mätt.  
Nisse får både pyssla och knåpa och tänka till.  
Vilka ord ska användas när nisse förklarar inlagd sill? 

Vill du komma i riktig julstämning och prata med en riktigt julkunnig person så har du en direktlina till Tomten här. Ingen behöver åka till Nordpolen längre 😊 

Dagens rim 
Vi närmar oss julen det är tredje advent.  
Nisse saknar någon som nisse sen länge känt.  
Nisse börjar genast fila på prompten.  
Det här ska bli kul! Nu ska nisse snacka med tomten. 

 

 

Visuella element är en viktig del av att skapa en kurs som både fångar deltagarnas uppmärksamhet och underlättar lärandet. Genom att använda illustrationer, bilder och animationer kan du göra innehållet mer levande och hjälpa deltagarna att förstå och minnas det de lär sig. 

När du arbetar med visuella element kan du tänka på: 

  • Stöd lärandet: Bilder och grafik ska inte bara vara dekorativa – de ska förstärka det du vill förmedla. Till exempel kan en enkel illustration av julbordet visa hur rätterna placeras eller förklara en tradition. 
  • Håll det tydligt: Se till att visuella element är enkla att förstå och inte överbelastar deltagarna med för mycket information på en gång. 
  • Använd animationer med omsorg: Animationer är ett utmärkt sätt att förklara processer eller komplexa idéer och kan göra lärandet mer engagerande. Tänk också på att animationer kan kräva mer tekniska resurser och tid, både att skapa och att ladda. Därför är det klokt att använda dem där de verkligen tillför värde. 
  • Var konsekvent: Välj en visuell stil som går igenom hela kursen för att skapa en sammanhängande upplevelse. 

För nissarna kan detta innebära att skapa illustrationer som förklarar jultraditioner eller använda korta animationer för att visa hur man knyter en perfekt rosett på en julklapp. Genom att lägga tid på att illustrera och visualisera kan du göra kursen mer engagerande och minnesvärd för deltagarna. 

Vilka visuella element kan lyfta din kurs och hjälpa deltagarna att förstå innehållet bättre? 

Dagens rim 
Vilken nisse kan rita, måla och animera?  
Nu är det dags att illustrera och visualisera.  
En kurs utan bilder och animationer vill ingen gå.  
Nisse gör det läckert så att alla nissar, nisse nå.  

Interaktiva övningar är ett fantastiskt sätt att få deltagarna att aktivt delta i sitt eget lärande. Genom att utforma övningar som låter deltagarna pröva, reflektera och agera gör vi lärandet både roligare och mer effektivt. 

När du designar interaktiva övningar kan du tänka på: 

  1. Koppla till lärmålen: Se till att varje övning stöder ett eller flera av kursens mål. Om målet är att nissarna ska kunna dela med sig av jultraditioner kan en övning vara att skapa en kort presentation eller ett visuellt stöd för att förklara en tradition till nya medlemmar. 
  2. Gör övningarna realistiska: Använd scenarier eller uppgifter som speglar verkliga situationer. För nissarna kan det till exempel handla om att simulera hur man väljer hållbara julklappar eller förklarar en tradition för nya medlemmar. 
  3. Ge direkt återkoppling: Deltagarna bör få veta om de har gjort rätt eller vad de kan förbättra. Det kan vara genom ett svar på en fråga, en poängbedömning eller ett förslag på en förbättrad lösning. 
  4. Skapa variation: Använd olika typer av övningar för att hålla engagemanget uppe, som quiz, simuleringar eller korta rollspel. 

För nissarna kan en interaktiv övning vara att planera ett julbord med en budget, där de behöver prioritera mellan olika rätter. Eller att välja rätt klappar för olika personer med hjälp av ledtrådar och tips. 

Genom att designa interaktiva övningar gör vi inte bara lärandet roligt – vi hjälper också deltagarna att befästa sina kunskaper genom praktisk tillämpning.

Vilka interaktiva övningar kan göra din kurs mer engagerande och lärorik? 

Dagens rim 
Nu ska Nisse designa interaktiva övningar. 
Se till att nissar får intressanta och roliga prövningar. 
Nissar bör vara aktiva när nissar lär sig om julen. 
Allt ifrån att klä granen till att klappa Rudolfsmulen.  

När allt innehåll är klart och strukturen är på plats är det dags att producera kursen i ditt valda författarverktyg. Här kommer kursen till liv och det är här du bestämmer hur deltagarna ska interagera med innehållet. Att välja rätt författarverktyg och arbeta effektivt kan spara både tid och energi. 

Några saker att tänka på när du producerar: 

  1. Lär känna författarverktyget: Oavsett om du använder MicroBuilder, Articulate Rise eller något annat, är det bra att börja med att utforska dess funktioner och möjligheter. Ju bättre du förstår författarverktyget, desto smidigare går produktionen. 
  2. Följ strukturen: Använd den kursstruktur du redan skapat som en karta för att lägga in innehåll och aktiviteter i rätt ordning. 
  3. Testa medan du bygger: Kontrollera att allt fungerar som det ska direkt under produktionen – från quiz till interaktiva övningar. Små justeringar under processen sparar tid i slutändan. 
  4. Prioritera användarvänlighet: Se till att kursen är lätt att navigera och fungerar smidigt på både dator och mobil. 

För nissarna kan produktionen innebära att bygga en kurs om jultraditioner i MicroBuilder, där interaktiva inslag som quiz och videor hjälper till att göra kursen engagerande. Att arbeta med ett enkelt och intuitivt författarverktyg kan göra hela processen snabbare och roligare. 

Vilket författarverktyg passar bäst för din kurs, och hur kan du använda det för att få ditt innehåll att glänsa? 

Dagens rim  
Nu ska nisse bygga och kanske koda. 
Välj själv hur du bygger och välj själv din verktygslåda. 
Nisse vill bygga snabbt och lätt i MicroBuilder från ELB. 
Ett enkelt författarverktyg. Testa själv så får du se!   

Innan kursen kan lanseras är det viktigt att testa den för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Genom att låta andra testa kursen kan du få värdefull feedback och identifiera eventuella förbättringsmöjligheter. Testfasen är avgörande för att leverera en kurs som är både användarvänlig och felfri. 

Några steg att tänka på när du testar och justerar: 

  1. Testa tekniken: Kontrollera att allt tekniskt fungerar – att länkar, quiz och interaktiva övningar gör det de ska, och att kursen fungerar smidigt på olika enheter och plattformar. 
  2. Involvera testpersoner: Be kollegor eller representanter från referensgrupper att gå igenom kursen och ge feedback. Fråga efter både tekniska problem och deras upplevelse av innehållet. 
  3. Fokusera på användarvänlighet: Är kursen lätt att navigera? Är instruktionerna tydliga? Finns det delar som känns otydliga eller onödiga? 
  4. Justera baserat på feedback: Använd insikterna från testpersonerna för att förbättra kursen. Kanske behöver en övning förtydligas, ett avsnitt omstruktureras eller en animation förenklas? 

För nissarna kan detta innebära att be andra nissar testa kursen om jultraditioner för att säkerställa att alla avsnitt är tydliga och engagerande. En extra granskning kan också fånga små fel – som att nissarna kanske missat det där viktiga avsnittet om ister. 

Hur testar och justerar du dina kurser för att säkerställa att de är redo för lansering? 

Dagens rim 
Nu ska nisse testa och justera. 
Tar hjälp av andra nissars ögon innan det går att leverera. 
Funkar allt verkligen som det ska, inga fel och brister? 
Nisse fick väl med avsnittet rätt, det där om ister? 

Animalizer är onekligen underhållande och det finns många användningsområden för en sådan här AI-driven maskin. Ladda den med andra frågor och värden beroende på vad ni vill prata om. Den fungerar utmärkt för självreflektion och diskussion i sammanhang där en på ett lite mer lättsamt vis vill belysa något särskilt ämne. Hur ser det ut med dina fördomar? Hur miljöbovig är du? Var någonstans är du i din AI-utveckling? Vem är du i arbetsgruppen?   

Genom att utforska våra personlighetsdrag på ett lekfullt sätt kan vi lära oss mer om oss själva och varandra. 

Dagens rim 
Nu ska nisse prata om nisses kurs på ett roligt sätt.  
Låt nissar göra ett Ai-test, det är lätt.  
Animalizer handlar om att sitt inre djur väcka.  
Hur nisse anpassar för julkurs får nisse själv idékläcka.  

Att testa kursen på riktiga deltagare ur målgruppen är ett av de viktigaste stegen innan lansering. Det är här du får insikter om hur kursen fungerar i praktiken – om innehållet är tydligt, strukturen fungerar och övningarna engagerar. Feedback från målgruppen hjälper dig att identifiera förbättringsområden och säkerställa att kursen uppfyller sitt syfte. 

Några tips för att testa på målgruppen: 

  1. Välj rätt testpersoner: Rekrytera personer som representerar din målgrupp så nära som möjligt. För nissarna kan det vara nya medlemmar i Tomteförbundet som behöver lära sig jultraditioner. 
  2. Ge tydliga instruktioner: Förklara vad du vill att testpersonerna ska göra och vilken typ av feedback du söker – till exempel om innehållet är relevant eller om något känns otydligt. 
  3. Samla in kvalitativ feedback: Fråga om deltagarnas upplevelse: Kände de sig engagerade? Var instruktionerna tydliga? Saknade de något? Kombinera detta med teknisk feedback, som om något inte fungerade. 
  4. Observera interaktionen: Om möjligt, se hur deltagarna navigerar genom kursen. Det kan ge insikter om eventuella hinder eller förbättringar som kanske inte framgår av deras kommentarer. 

För nissarna kan testningen innebära att nya medlemmar provar kursen om jultraditioner och ger feedback på om innehållet var relevant och lätt att förstå. Denna feedback är ovärderlig för att finslipa kursen innan lansering. 

Hur kan du använda feedback från din målgrupp för att förbättra din kurs ytterligare? 

Dagens rim 
Nu är det dags att testa kursen på riktiga nissar. 
Har nisse fått med allt eller är det något nisse missar? 
Bra feedback från riktiga nissar är inte bara kul. 
Utan väldigt viktigt när nisse gör en kurs om jul. 

Kontakta oss

Vill du prata direkt med någon av oss kundansvariga?

Kundansvarig på Lexicon Interactive

Ikon brev hejinteractive@lexicon.se

Du kan även fylla i formuläret så hör vi av oss inom ett par dagar.